Roman grafic taiwanez luminează boli mintale

Caricaturistul taiwanez Pam Pam Liu (în limba japoneză) a lansat luni (15 iunie) vânzarea ultimei sale creații, „A Trip to Asylum” (în care ea oferă o perspectivă unică asupra modului în care persoanele care suferă probleme de sănătate mintală merg în legătură cu rutina lor zilnică, precum și se încadrează în societatea mainstream.

În ciuda reprezentării sale vii a provocărilor grave cu care se confruntă pacienții de sănătate mintală, de benzi desenate este într-un fel capabil să păstreze umorul său întunecat în a spune povestea unui tânăr care descoperă treptat trauma copilăriei sale în subsolul unui azil. Povestea, care are loc la începutul anilor ’90 în Taiwan, se joacă cu trope din întreaga lume care apare ca un azil pentru pacienții de sănătate mintală.

Liu subliniază, de asemenea, controversele din ultimii ani din jurul inculpaților bolnavi mintal în sistemul judiciar din Taiwan, forțând cititorul să obțină o mai bună înțelegere a tulburărilor psihologice înainte de a lua părți. Ea dă un tratament dramatic la ideea că persoanele cu boli mintale sunt adesea produsul de interne și alte forme de violență, ghidând publicul ei să aprecieze că un set larg de factori undergird aceste probleme.

Potrivit CNA, crearea de „O excursie la azil ” a durat aproximativ un an, deși a fost bazat pe 10 ani de cercetare. Experiențele personale ale lui Liu și ale celor apropiați ei au contribuit, de asemenea, cu materiale.

Veteranul scriitor și traducător taiwanez Lin Wei-Yun a descris cartea de benzi desenate ca fiind o introducere nedecorată și nedisimulată în viața comunității bolnave mintal. Magazin de benzi desenate Mangasick, de asemenea, lăudat Liu pentru manipularea subiect ei cu calm și claritate.

O expoziție de „O excursie la azil ” este în prezent a avut loc la Mangasick în Taipei’s Zhongzheng District. Cartea în sine poate fi achiziționată online sau la librăriile locale.

Lasă un comentariu